Wildcard – Young Professional Challenge

Ik heb deelgenomen aan een fantastische week: de WOW – Young Professional Challenge. De centrale vraag waar alle jonge ambtenaren zich in hebben verdiept was “Hoe kunnen we de overheid beter inrichten om resilience initiatieven vanuit de maatschappij te ondersteunen.”

Team Wildcard was geschrokken van  het feit dat maar weinig initiatieven uit de maatschappij opgepakt worden door overheden. Van nature zijn (de meeste!) mensen risico vermijdend. Nieuwe ideeën en innovaties zijn per definitie nog onbekend en spannend en gaan daarom vaak samen met meer risico’s. Om ervoor te zorgen dat er voor ambtenaren meer ruimte is om te ontdekken of een mooi maatschappelijk initiatief zou kunnen slagen hebben we de Wildcard ontwikkeld: een klein percentage van je werktijd steken in een initiatief waar je zelf energie van krijgt en waarvan jij graag wilt dat die slaagt. En dat zonder er persoonlijk op afgerekend  te worden als blijkt dat het niet haalbaar is. De wildcard kun je persoonlijk inzetten of doneren aan een andere ambtenaar die erg fanatiek bezig is met maatschappelijke initiatieven. Deze kaart biedt ruimte voor creativiteit, nieuwe oplossingen en het luisteren naar wat de initiatiefnemers willen. Met 400,000 ambtenaren in Nederland zouden we dan al een heel eind moeten komen!

Check het hele verhaal hier.

Auteur: Lieke Hüsken
Datum: 11-11-2016