Loopbaanoriëntatie: wat moet ik met al die kwaliteiten?

Met deze vraag in ons achterhoofd zijn we aan de slag gegaan met het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman tijdens de eerste trainingsdag in 2017. Met dit model krijg je je sterke en zwakke punten helder met als doel de balans te vinden tussen de eigen positieve kernkwaliteiten, de valkuilen en uitdagingen. Na het in groepsverband in kaart brengen van allerlei kwaliteiten, was het tijd om niet te bescheiden te zijn en jezelf verschillende kwaliteiten toe te kennen. Voor de een was het een ontdekking van zijn of haar kwaliteiten en voor de ander was het een opfrissing. Zo was het doel van de training voor iedereen anders. De een wilde graag weten welke kwaliteiten hij of zij heeft, waarbij de ander wilde weten op welke manier zijn of haar kwaliteiten inzetbaar zijn binnen de waterschappen. En misschien zijn ze wel beter inzetbaar buiten de waterschappen. Met deze verschillende doelstellingen zijn we aan de slag gegaan onder leiding van Dave Niks.

Na het scherp maken van de kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingen was het tijd om jezelf neer te zetten voor de groep om een korte pitch te geven. Het was mooi om te zien hoe iedereen dit op zijn of haar eigen manier deed en de resultaten waren dan ook verrassend goed! Waar de een mooie metaforen wist te gebruiken, was de ander juist vanuit het hart aan het pitchen. Al met al is iedereen weer aan het denken gezet over de eigen persoonlijke ontwikkeling na deze training. Later in het jaar is er een vervolg op deze dag.

Auteur: Olivier Schoemaker
Datum: 13-02-2017