Kennistrip in Noord-Holland

Als onderdeel van ons opleidingsprogramma hebben wij de opdracht gekregen om een aantal kennistrips te organiseren. Maar wat is een kennistrip eigenlijk?  Moeten wij dan kennis ophalen? Of juist onze eigen kennis delen met anderen? Gaan we als een groep ‘toeristen’ op veldbezoek? Of staat misschien teambuilding centraal? Of is het een dag waarop je zo veel kennis vergaart dat je er letterlijk van gaat trippen? Het is maar net hoe je het bekijkt.

Hoe dan ook, de eerste kennistrip  vond plaats in april 2016. Met zijn twintigen zijn we de dag begonnen in Petten. Hier waren we te gast bij de werf voor een presentatie over de Hondsbossche zeewering. Rob Bakker, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, heeft ons ten eerste uitgebreid verteld over het project ‘Kust op Kracht’ en heeft ons vervolgens een boeiende en winderige rondleiding gegeven waarbij we op het uitkijkpunt eindigden. Hartstikke mooi om te horen over het verloop van dit project, de uitdagingen en kansen die er lagen en vervolgens zo’n prachtig eindresultaat te zien. Iets om trots op te zijn!

Eenmaal uitgewaaid in Petten hebben we onze trip vervolgd richting Texel. Al carpoolend kwamen we aan in Den Helder waar we natuurlijk met de boot moesten oversteken. Omdat we inmiddels allemaal ambtenaren waren, moesten we natuurlijk stipt om 12 uur lunchen. Dat kwam goed uit, want niks zo mooi als je boterhammetje eten met uitzicht op zee!

Aangekomen op Texel, hebben we een bezoek gebracht aan de zilte proefboerderij van Marc van Rijsselberghe. ‘Proef’ had hier twee betekenissen. (1) Er werd hier geëxperimenteerd met verschillende gewassen en (2) het is een plek waar we de producten letterlijk konden proeven. De andere invalshoek van deze Texelse ondernemer vond ik erg interessant: de focus bij veel waterschappen ligt op dit moment juist bij het tegen gaan van verzilting van de grond. Dit kunnen we niet voor eeuwig en altijd blijven doen. Met deze benadering maak je juist gebruik van het probleem. Goed om te weten is dat de gewassen, bijvoorbeeld aardappelen, die op zilte grond groeien veel smaakvoller en zoeter zijn dan normale aardappelen. Dat hebben we zelf ondervonden!

Gelukkig hoefde de vrijdag middag borrel daarna dus niet op een lege maag. Er is namelijk ook een hoop kennis te verzamelen als het gaat om het gebruik van water door de Texelse brouwerij. Al met al een zeer geslaagde en gezellige eerste kennistrip!

Auteur: Lieke Hüsken
Datum: maart 2017