Kick-off jaar twee met Jochem Uytdehaage

En toen was het eerste jaar alweer voorbij! Bij de kick-off meeting van jaar twee op 23 januari kwam dit toch als een soort van verrassing. Het eerste jaar is echt voorbij gevlogen! We trapten de dag af met een curieus maar vrolijk gekleurd drankje en een taartje. Eerste conclusie: bij waterschap Rivierenland wordt goed voor ons gezorgd.

Eind 2016 kregen we de kans om mee te denken en te beslissen over ons trainingsprogramma voor 2017. Het programma dat werd gepresenteerd bij de kick-off stemde ons dan ook zeer gunstig. Tweede conclusie: het gaat een mooi jaar worden!

Halverwege de ochtend nam Jochem Uytdehaage het stokje over voor inspiratiesessie. Ik moest even diep graven in mijn geheugen wie er ook alweer bij die naam hoort. O ja, Olympisch goud bij het schaatsen in 2002. Jochem nam ons mee in zijn carrière en wat hij geleerd heeft over presteren op niveau. Wat ik gaaf vond was zijn openheid over zichzelf en zijn ervaringen (ups en downs) en de energie waarmee hij ons meenam in zijn verhaal. Concepten die al eerder in de trainingen aan bod waren gekomen, zoals de verhouding tussen ‘productie’ en ‘productie capaciteit’ (o.a. van Stephen Covey), kwamen langs. Maar hij bracht ook nieuwe concepten in. Bijvoorbeeld het concept van de verschillende bronnen van energie (spirit, mentaal, emotie, fysiek) die samen je vermogen om te presteren bepalen. Geeft toch altijd weer stof tot nadenken en naar jezelf kijken. Derde conclusie: bij presteren komt meer kijken dan je denkt.

Na de lunch was er tijd voor een pitch-ronde van de trainees. Iedereen presenteerde in 5 minuten de opdracht waar zij of hij nu aan werkt. We hadden dat gevraagd aan de programmagroep: in een groep van 20 bespreek je dat niet met iedereen bij de borrel. En het traineeship zou het traineeship niet zijn als je niet een feedbackpunt moest benoemen. Ik heb echt veel geleerd over de opdrachten van mijn mede-trainees, dus erg blij dat we dit gedaan hebben. Voor herhaling vatbaar wat mij betreft, bijvoorbeeld na de laatste wissel in mei 2017.

Auteur: Jelle Baumgärtel
Datum: 23 januari 2017