Verwonder je bij het HWBP!

“Verwondering is het begin van alle wijsheid” (Aristoteles)
 
Wil je wijzer worden, dan moet je jezelf verwonderen, zo blijkt uit bovenstaande citaat van één van de grootste filosofen. Wij als trainees komen met een frisse blik organisaties binnen waarbij we zaken tegenkomen die collega’s met een al doorgezakte stoel niet meer opvallen. Nieuwelingen met verse kennis vanuit de schoolbanken en op de hoogte van de nieuwste trends zijn onmisbaar en kunnen organisaties doen veranderen in de richting die nodig is.
Niet alleen doen trainees een verwonderopdracht om iets nieuws binnen de waterschappen te introduceren. Het is ook mooi als wij de verwonderingen met de andere collega’s kunnen delen, zodat ze bewust worden van zaken die ze nooit zijn opgevallen.

 

Collega-trainee Olivier en ik besloten daarom onze verwonderingen bij het HWBP te presenteren aan de programmadirectie. Niet in een saaie presentatie, maar in een ludieke quiz. Vragen als “Wat typeert de bedrijfscultuur van het HWBP?” met als goede antwoorden “chaotisch en ad hoc “en “resultaatgericht en ambitieus”. Of de vraag “Hoeveel directeuren/teammanagers heeft het HWBP?”, waarbij “Iets teveel van beide” het juiste antwoord was. Tot slot stelden we nog de vraag wat het minst sober en doelmatig was binnen het HWBP, aangezien projecten op een dergelijke wijze moeten worden uitgevoerd. Misschien wat gevoelig, maar het  kerstdiner (goede antwoord) maakte het werken bij het HWBP extra leuk, om het even subtiel te houden.
We hebben niet directe feedback gegeven, maar onze collega’s de kans gegeven om zelf na te denken over de dingen die ons opvielen. Het overbrengen in de vorm van een quiz werd zeer goed ontvangen door de HWBP collega’s. Het doorbrak even de dagelijkse werkzaamheden. Het was een leuk en energievol kwartiertje!

Auteur: Jordy van Dienst
Datum: 01-03-2017