Rare rekenregels

De meeste waterschappen zijn inmiddels een eind op weg met het concretiseren van hun duurzaamheidsplannen en hun ambities om energie neutraal te worden. Harstikke goed en ga zo (het liefst nog ietsje sneller) door!
Heel recent hoorde ik van een collega het volgende:
“Er zijn nieuwe rekenregels gekomen. Waterschap X doet zaken met een afvalverwerkingsbedrijf, en dit bedrijf is ontzettend duurzaam op gebied van verwerking, recycling, en upcycling van afval. Omdat waterschap X zaken doet met dit afvalverwerkingsbedrijf mag ze de inspanningen die het bedrijf verricht om duurzaam te zijn ook naar zichzelf toe doortrekken. Op deze manier, met deze nieuwe rekenregels, heeft Waterschap X haar duurzaamheidsdoelstellingen voor dit jaar al gehaald.”
Het verhaal zit vast iets ingewikkelder in elkaar zit dan ik hierboven schets, maar de gedachtegang blijft hetzelfde. Ik schrok ervan.
Dit deed me denken aan het voorbeeld wat Gunter Pauli gaf tijdens een recente uitzending van tegenlicht.
‘Een bedrijf dat vervuilt door middel van kwik-uitstoot en dat zijn vervuiling terugbrengt met 80 procent, vervuilt nog steeds met kwik. Je kunt niet zeggen dat, omdat ze minder vervuilen, ze het daarom goed doen. Op dit moment geven we beloningen aan bedrijven die “minder slecht” bezig zijn. Dat is raar,’ vindt Gunter Pauli. Ik ben het met Gunter Pauli eens, en vind de nieuwe rekenregels zoals hierboven omschreven ook maar raar.

Kijk tip: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/groene-dromen.html

Auteur: Lieke Husken
Datum: April 2017