Mijn laatste uitdaging als trainee!

Door Mathilde Twelkemeijer

Per 1 mei ben ik begonnen aan mijn nieuwe opdracht bij Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Ik ben geplaatst in TEAM Rotterdam wat bestaat uit medewerkers van verschillende afdeling. Dit team werkt aan de wateroverlastproblematiek van Rotterdam. Samen met mijn begeleider hebben we een aantal projecten uitgekozen en besloten dat ik mij vooral ga richten op het opzetten van een tuinadviesteam. Dit adviesteam zou inwoners van Rotterdam kunnen adviseren over het klimaatbestendig inrichten van hun tuin. Tot nu toe is het idee om een aantal landschapsarchitecten in te huren om op oproepbasis bij inwoners van Rotterdam een advies te komen geven. Zij zullen dan de tuin bezoeken en een mondeling advies geven met een schets. De adviezen zullen op maat worden gemaakt en er zal rekening gehouden worden met wensen zoals; soorten beplanting, onderhoud, financiële middelen en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor proberen wij het laagdrempeliger te maken voor inwoners van Rotterdam om hun tuin klimaatbestendig in te richten. De vragen die mij nu veel worden gesteld zijn “In hoeverre staan de kosten in verhouding met het resultaat?” en “Hoe weet je hoeveel resultaat je haalt als een advies vrijblijvend is?” maar ook “Als je acties als tuin make-overs gaat uitvoeren, zal er dan geen misbruik van worden gemaakt? Sommige mensen willen gewoon een gratis nieuwe tuin!”. Gelukkig krijg ik naast veel vragen ook veel tips, van zowel collega’s, vrienden, andere waterschappen en landschapsarchitecten. In hoeverre een tuinadviesteam opzetten mogelijk is en of dit daadwerkelijk gaat lukken is nog onbekend maar ik ben erg enthousiast over deze uitdaging. Ik hoop de volgende lente een campagne rondom de introductie van het tuinadviesteam op poten te kunnen zetten!

Ik zal op traineelife laten weten of het is gelukt!